søndag den 19. oktober 2008

Kastanietid...

Ak ja, i skrivende stund er efterårets glødende farver ved at være på retur. De sidste dages blæsevejr har næsten ryddet træerne for det mest farvestrålende løv, vi har set de sidste mange år...
Jeg håber, I har givet jer tid til at nyde det, mens tid var?
Men vi har til gengæld fået nogle håndgribelige minder om sensommeren og efteråret, som også vores katte kan have glæde af: Kastanierne!
De ligger i større eller mindre bunker alle steder, hvor der er kastanietræer - så det er bare med at komme ud og gå en frisk tur og få samlet nogle stykker sammen, hvis man vil gøre sin kat rigtig glad.
???
Ja, har du ikke prøvet det endnu, så har du noget sjovt til gode:
Katte ELSKER at jagte kastanier!
Jeg har endnu ikke oplevet en eneste kat, der ikke var ovenud begejstret for at spurte af sted efter sådan én - for kastanier er lige netop så skæve og uberegnelige, når man triller af sted med dem, at kattene bliver inspireret til at forfølge dem, mens de spekulerer over, hvad for en drejning, "byttet" nu finder på at tage. Pudsigt nok har jeg observeret, at mine egne katte godt nok leger og tumler med deres ny-indfangede kastanier - men ikke ret længe, for det kunne jo være, der snart blev trillet en anden, der opførte sig endnu sjovere! De vil helst springe af sted efter et nyt "bytte", så snart de har "nedlagt" det gamle - så jeg har altid en hel håndfuld klar til at skifte med, og kattene morer sig kosteligt, mens de samtidig får den motion, de ellers ikke får for meget af - i denne mørke tid, hvor deres største yndlingsbeskæftigelse ellers er at ligge og nyde varmen fra kakkelovnen.
Ja, kastanier kan bruges til mange andre ting - end at stikke tændstikker i og lave figurer af!
Kattene bliver lykkelige og får sund motion - vi får selv en god travetur i frisk luft ud af vores indsamlings-runde - og træernes ejere er sandsynligvis glade for hver eneste kastanie, de ikke selv behøver at skaffe af vejen!

1 kommentar:

Ruth Stentoft sagde ...

Modtaget fra: Kajove Hyldahl:

Det er slet ikke svært at følge dig i din og dine kattes hoppe-, springe- og hurlum-hej-lege. Du beretter så indlevende om jeres totalhygge, at jeg nærmes bliver misundelig - må jeg lege med?
Men jeg kan heller ikke sidde mine egne advarsler overhørig. Jeg har min egen HUNDE-HJEMMESIDE på nettet (som du også linker til), og dér advarer jeg hundeejere om faren ved visse kastanje-typer, nemlig dem, der er decideret gift for hunde. (Se min beskrivelse af disse nedenfor).
Jeg véd IKKE, om disse kastanje-arter kan være farlige for katte - men det kan du nok fortælle mig om....
Næste gang du skal lege med katte-kastanjer - må JEG så komme på tæt hold med mit rystesikre kamera? Jeg trænger til livsglæde fra dyre-glade mennesker og menneske-glade dyr.
Det er nogle indsigtsrige og velformulerede artikler, du laver her i bloggen - man kan simptelhen ikke følge med - altså i "kommentator-boksen" - men pas altså på kastanjerne! I hundeejere må endelig ikke gå hen og tro, at jeres små og store hunde er hverken katte - eller børn. Gad vide, om børn heller ikke kan tåle dem - altså kastanjerne. Hmmm.

Her er notitsen, som ligger på min hjemmeside: www.kajovehyldahl.dk/

KASTANJER:
Kastanjetræer vokser i haver, parker og skove. Husk, der er to forskellige former for kastanjer. Den ene er spiselig, det er ikke hestekastanje. Spisekastanjen vokser specielt i Sydeuropa. Indeholder giften aesculin. Det er blomster, bark og unge blade, der indeholder den største mængde gift. Selve kastanjefrugten er også giftig, men ikke så giftig som de tre andre ting. Dog er kastanjefrugten så stor, at den kan sætte sig fast i hunden mavetarmkanal og må fjernes operativt. Hvis hunden har spist kastanjer eller dele af træet, bark eller blade, bør man søge dyrlæge så hurtigt som muligt. Symptomerne på forgiftning viser sig som regel indenfor 2 dage.

Med venlig hilsen
Kaj-Ove